2012-05-15

На Полтавщині розпочато маркування туристських шляхів

12 травня на території селеща Опішне розпочато втілення проекту зі знакування (маркування) туристських шляхів з активним способом пересування. Громадська організація "ВЕЛОПОЛТАВА", туристсько-спортивний клуб "Спеллерс" та Полтавська обласна федерація Федерації спортивного туризму України підтримали цей проект, який ініціювали Юрій Репало і Роман Неділько..
Мета цього проекту - відкрити для любителів пішого, велосипедного та водного туризму нові шляхи для мандрівок Полтавщиною, оскільки на думку авторів проекту, наш край є унікальним за кількістю географічних об'єктів та має велику культурно-духовну спадщину. Проект, який здобув назву "Мандруймо Полтавщиною!", є абсолютно не комерційним, а його учасники не переслідують мету збагатитися на ньому.
Щоб втілити проект у життя, автори розробили концепцію його розвитку. Ретельно вивчали досвід Карпатського регіону, нормативні документи, а також керувалися власним туристичним досвідом. Минулого року робоча група зверталася до Відділу з питань туризму і курортів Полтавської облдержадміністрації з пропозицією щодо затвердження "Інструкції зі знакування туристських шляхів", створення Обласного реєстру туристських шляхів та відповідної обласної комісії. Але на жаль, через відсутність прийнятих законодавчих актів у цій сфері туризму, а також через деякі інші організаційні питання нічого так і не затвердилося і не створилося. 
Та не зважаючи на прикру невдачу в кабінетах, на базі обласної Федерації спортивного туризму було створено комісію зі знакування туристичних шляхів з активними видами пересування, в яку увійшли досвідченні туристи туристсько-спортивного клубу "Спеллерс", громадської організації "ВЕЛОПОЛТАВА" та члени самої Федерації. Тож, зробивши новий план розвитку проекту, команда, в яку ввійшло чимало небайдужих туристів, розпочала подальшу роботу. 
Першим етапом було створення паспорту маршруту, на якому мають позначатися цікаві місця, пункти отримання допомоги, місця для відпочинку, пункти питної води тощо. В ньому також мають бути основні характеристики шляху, такі як: регіон (район чи населений пункт, через який пролягає шлях), довжина, рекомендація до пори року (коли найкраще мандрувати цим шляхом), середній час у дорозі (для орієнтації людини: скільки знадобиться часу на подолання маршруту) та короткий опис маршруту (цікаві географічні особливості, історичні пам'ятки на шляху (якщо є), тощо).
Звісно, за час підготовки документів та вирішання певних питань, учасники проекту мандрували Полтавщиною у пошуках цікавих маршрутів, які мають бути захоплюючими і для інших туристів, любителів активного способу пересування. Так, було зроблено безліч вело- та пішохідних мандрівок у будь-яку пору року. 
Та не тільки туристи розвідували маршрути. Декілька маршрутів було запропоновано Олександром Куденцем, господарем туристичного комплексу "Старий Хутір", що знаходиться в столиці українського гончарства - Опішні. Неодноразово ми виїжджали на місце з метою ознайомлення із запропонованими шляхами і були враженні красою місць та цікавою екскурсією, яку провів краєзнавець Анатолій Щербань. До речі, Олександр планує створити на території туристичного комплексу умови для комфортного перебування велотуристів.
Тож було вирішено розпочати маркування туристських шляхів саме з Опішні. Мандруючи створеним маршрутом, можна потрапити на давні городища, спробувати джерельної води, потрапити до музею та відвідати гончарний завод. Для отримання дозволу на проведення робіт з маркування, учасники проекту на чолі з головою ГО "ВЕЛОПОЛТАВА" Валерієм Нурумовим зустрілися з головою Опішнянської селищної ради Володимиром Степаненком, а також із головою Малобудищанської сільської ради Борисом Дядечком та ознайомили їх з метою проекту і передали відповідні листи-клопотання від обласної Федерації спортивного туризму. Керівники селищних громад підтримали запропоновані ініціативи учасників проекту...
І вже на минулих вихідних, поки що невеличкою групою разом з Ольгою Откидач та Павлом Куцегубом, розпочалися роботи з маркування. Учасники проекту мають надію, що знайдуть підтримку серед однодумців, а також благодійників та влади. 
Проведена робота свідчить, що добра справа об'єднує громадські організації, бізнес та територіальні громади, і водночас збільшує потік туристів у цей куточок Полтавщини.

Немає коментарів:

Дописати коментар